Przedstawiam dzisiaj kolejną wersję jednego z moich ulubionych śniadań. Jest szybkie i smaczne, a co najważniejsze jest bogate w błonnik i węglowodany złożone, które na długo dają uczucie sytości. Jeśli chodzi o owsiankę, to można dodać do niej praktycznie wszystko, także zachęcam do eksperymentowania. Owsianka na zdjęciach jest akurat zrobiona z płatków żytnich ale wykorzystajcie po prostu ulubione.
Składniki dla 2. osób:
90 g płatków żytnich lub owsianych górskich
1 łyżeczka cukru waniliowego lub nasiona z połowy laski wanilii
garść suszonej żurawiny
prażone pestki słonecznika
2 szklanki mleka
Na początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka można wlać mleko , wsypać płatki, cukier waniliowy i wrzucić żurawinę. Na wolnym ogniu owsianka powinna się gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po spróbowaniu będą miękkie.
Przełożyć do miseczek, posypać pestkami słonecznika.
Smacznego!
2 szklanki mleka
Na początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka można wlać mleko , wsypać płatki, cukier waniliowy i wrzucić żurawinę. Na wolnym ogniu owsianka powinna się gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po spróbowaniu będą miękkie.
Przełożyć do miseczek, posypać pestkami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz