Placki, to danie, które można zrobić dosłownie ze wszystkiego. Bardzo podoba mi się taka wizja, a myśl o łatwości ich przygotowania jest dla mnie niezwykle kojąca. Pomyślcie! Wystarczy zetrzeć trochę warzyw lub owoców (ale o tym następnym razem) na tarce, dodać jajko, troszkę mąki i już placuszkowe ciasto jest gotowe. Każda taka masa musi mieć konsystencję nieco "klejącą", aby placki nie rozpadły się podczas smażenia.
Placuszki dyniowe uważam za bardzo udane. Mają zwartą i mięsistą konsystencję. Towarzystwo papryki sprawia, że zyskują dodatkową chrupkość i przyjemną, świeżą słodycz. Jako dodatek do placuszków zrobiłam lekki jogurtowo-ziołowy sos, ale myślę, że można je też potraktować jako dodatek obiadowy np. do mięsa.
Składniki dla 2. osób:
- 400 g startej na tarce dyni hokkaido
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz