Dzisiaj na śniadanie jajecznica po meksykańsku albo jak ktoś woli, moja wersja jajecznicy po meksykańsku. Papryka dodaje energii, chilli pobudza krążenie a rzodkiewka...chrupie poprawiając humor.
Składniki na śniadanie dla jednej osoby:
- 2 lub 3 jajka,
- pół świeżej papryczki chilli bez pestek
- ząbek czosnku
- 1/4 papryki dowolnego koloru, ja lubię zieloną
- łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
- natka pietruszki lub szczypiorek, według upodobań
- sos sojowy do smaku, można zastąpić solą
- świeżo mielony czarny pieprz
- rzodkiewki
- pieczywo
Przygotowanie jajecznicy, jako że jest najprostszą potrawą świata, jest niezwykle intuicyjne. Na początek należy pokroić chilli i czosnek i podsmażyć. Dosłownie po chwili dodać pokrojoną paprykę i smażyć około 5 minut, aż trochę zmięknie. W tym czasie jajka wbić do osobnej miski, dodać sos sojowy, szczyptę pieprzu i porządnie roztrzepać widelcem. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Pieczywo opiec w tosterze. Teraz wracamy do patelni, na którą wlewamy jajka i smażymy jajecznicę. Stopień wysmażenia, każdy kontroluje sam. Ja lubię jak konsystencja jest ścięta ale jeszcze trochę luźna. Moja Mama natomiast lubi jak jajecznica przysmaży się tak mocno, że aż przywiera do patelni. Mama mówi wtedy "Takie wyskrobki są najlepsze".
Jajecznicę można posypać dowolnie wybranymi ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz