18 sty 2015

Cytrynowo - kokosowy kurczak


Ten kurczak jest jak spełnienie marzeń dla miłośników kokosu. Jest delikatny i orzeźwiający. Lekko słodki w smaku kokos, nadaje mu przyjemną egzotyczną nutkę i łagodny smak. Jest to jedno z niewielu moich dań, do którego nie dodałam chilli, więc jeśli braknie wam ostrości, nie krępujcie się, posypcie całość drobno posiekaną papryczką.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z kurczaka ok. 400g
  • szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • pól pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczka oleju kokosowego lub innego neutralnego w smaku
Filety z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kawałki wielkości kęsa i przełożyć do miski. Dodać starty na tarce ząbek czosnku, skórkę z cytryny, sol i pieprz, wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelnię wlać olej i usmażyć mięso na złoty kolor. Dodać mleczko kokosowe oraz wiórki, całość gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec doprawić kurczaka natką pietruszki. Podawać z ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Brak komentarzy: