Ten kurczak jest jak spełnienie marzeń dla miłośników kokosu. Jest delikatny i orzeźwiający. Lekko słodki w smaku kokos, nadaje mu przyjemną egzotyczną nutkę i łagodny smak. Jest to jedno z niewielu moich dań, do którego nie dodałam chilli, więc jeśli braknie wam ostrości, nie krępujcie się, posypcie całość drobno posiekaną papryczką.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka ok. 400g
- szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 ząbek czosnku
- skórka starta z połowy cytryny
- pól pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczka oleju kokosowego lub innego neutralnego w smaku
Filety z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kawałki wielkości kęsa i przełożyć do miski. Dodać starty na tarce ząbek czosnku, skórkę z cytryny, sol i pieprz, wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelnię wlać olej i usmażyć mięso na złoty kolor. Dodać mleczko kokosowe oraz wiórki, całość gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec doprawić kurczaka natką pietruszki. Podawać z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz