4 sty 2015

Placuszki Dyniowe


Placki, to danie, które można zrobić dosłownie ze wszystkiego. Bardzo podoba mi się taka wizja, a myśl o łatwości ich przygotowania jest dla mnie niezwykle kojąca. Pomyślcie! Wystarczy zetrzeć trochę warzyw lub owoców (ale o tym następnym razem) na tarce, dodać jajko, troszkę mąki i już placuszkowe ciasto jest gotowe. Każda taka masa musi mieć konsystencję nieco "klejącą", aby placki nie rozpadły się podczas smażenia.
Placuszki dyniowe uważam za bardzo udane. Mają zwartą i mięsistą konsystencję. Towarzystwo papryki sprawia, że zyskują dodatkową chrupkość i przyjemną, świeżą słodycz. Jako dodatek do placuszków zrobiłam lekki jogurtowo-ziołowy sos, ale myślę, że można je też potraktować jako dodatek obiadowy np. do mięsa.

Składniki dla 2. osób:
  • 400 g startej na tarce dyni hokkaido
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Startą dynię umieścić w głębokiej misce. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, czosnek i chilli drobno posiekać i wszystko dodać do miski z dynią. Wymieszać. Dodać jajko, przyprawy, mąkę i ponownie wymieszać. Placuszki smażyć na oliwie na złoty kolor.


Smacznego!

Brak komentarzy: