15 sty 2015

Lekki bulgur z jabłkiem i słodką papryką


Połączenie papryki i jabłka opisywałam już wcześniej (tutaj), przy okazji zapiekanych w piekarniku kiełbasek. Teraz postanowiłam wykorzystać te cudowne smaki i stworzyć szybkie, łatwe i niezwykle smaczne danie, które mogę zabrać ze sobą do pracy. Nie wymaga podgrzewania, na zimno smakuje równie dobrze. Przypomina orzeźwiającą, pożywną sałatkę. Spiczaste papryki odmiany ramiro, których użyłam, są słodsze i delikatniejsze, ale jeśli nie znajdziecie takiej papryki, zastąpcie ją zwykłą, czerwoną papryka.

Składniki dla 2 osób:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 spiczaste czerwone papryki ramiro
  • 2 jabłka
  • pół kostki sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli lub do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę pokroić w kawałki wielkości kęsa, jabłka na ósemki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną paprykę a po 3 minutach także jabłka. Papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać i dodać na patelnię, całość przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć do miękkości, około 10 minut. Ugotowaną kaszę odcedzić i wymieszać z papryką i jabłkami. Na wierzch pokruszyć fetę. 

Smacznego!

Brak komentarzy: