Połączenie papryki i jabłka opisywałam już wcześniej (tutaj), przy okazji zapiekanych w piekarniku kiełbasek. Teraz postanowiłam wykorzystać te cudowne smaki i stworzyć szybkie, łatwe i niezwykle smaczne danie, które mogę zabrać ze sobą do pracy. Nie wymaga podgrzewania, na zimno smakuje równie dobrze. Przypomina orzeźwiającą, pożywną sałatkę. Spiczaste papryki odmiany ramiro, których użyłam, są słodsze i delikatniejsze, ale jeśli nie znajdziecie takiej papryki, zastąpcie ją zwykłą, czerwoną papryka.
Składniki dla 2 osób:
- 100 g kaszy bulgur
- 2 spiczaste czerwone papryki ramiro
- 2 jabłka
- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli lub do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz