5 lut 2015

Serowe placuszki bez cukru


Delikatne jak suflety, mięciutkie i puszyste. Kremowa ricotta nadaje im lekko kwaskowaty smak. Są jak smażony serowy mus. Doskonałe a przy okazji dietetyczne, bezglutenowe, bezcukrowe, bez poczucia winy. Można je podać z ulubionymi owocami, dżemem lub jak tradycyjne pancakes, z syropem klonowym i plasterkiem chrupiącego boczku. 

Przepis jest lekko zmodyfikowanym przepisem Nigelli Lawson z książki Lato w kuchni przez okrągły rok

Składniki na 16 placuszków:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka lub mleka kokosowego
  • 2 jajka, żółtka i białka osobno
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

  • Wszystkie składniki oprócz białek umieścić w misce i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i przełożyć do serowej masy. Delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej nieprzywierającej patelni na złoty kolor.


    Smacznego!

    1 komentarz:

    Magdalena Kuchaja pisze...

    te pyszne truskaweczki!