29 mar 2013

Najlepsza owsianka z gruszką


Właśnie tu i teraz zamierzam podzielić się z Wami moją miłością do...owsianki!
Owsianka to jedna z najbardziej uniwersalnych i ponadczasowych potraw. Przez długi czas pozostawała w cieniu. Być może pokutowała jej wizja ze szkolnej stołówki lub co gorsza ze szpitalnej. Na szczęście ku mej wielkiej radości, owsianka dzisiaj przeżywa Renesans i wraca do łask w wielkim stylu. Powoli staje się modna i trendy, i jazzy, i cool. I słusznie! Jest przecież pełnowartościowym, bogatym w witaminy i wartości odżywcze posiłkiem. 

Przygotowuje się ją w międzyczasie porannej krzątaniny, przed wyjściem do pracy, szkoły, przed codziennym rozejściem się domowników do swoich zajęć. Dodatki są dowolne. Ja zawsze stosuję zasadę Trzech Równości: Owies - Owoc - Orzech. Niezawodne połączenie smaków i tekstur! 

Składniki na 1 porcję:
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • pół słodkiej gruszki
  • 2 łyżki włoskich orzechów, posiekanych i uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub według ulubionego stopnia słodkości
Na początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka można wlać mleko i wsypać płatki. Na wolnym ogniu owsianka powinna się gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po spróbowaniu będą miękkie.

W czasie kiedy owsianka wesoło bulgocze na kuchence należy obrać i pokroić w niewielką kostkę gruszkę i uprażyć orzechy na patelni, to wydobędzie ich smak. 

Gotową owsiankę przekładamy do miski, dodajemy gruszkę, posypujemy orzechami i polewamy słodkim, dymnym syropem klonowym, który genialnie dopełnia całości.
Z pewnością jest to moja ulubiona wersja owsianki.

Smacznego!





Brak komentarzy: