Choć uwielbiam kanapki, zwłaszcza te z dodatkiem owoców, to postanowiłam ostatnio zmniejszyć ilość chleba w mojej diecie. Wymagało to ode mnie więcej zachodu i pomysłowości niż się spodziewałam, ale udało mi się opracować kilka świetnych przepisów na lekkie dania i przekąski, które można zabrać ze sobą do pracy. Najważniejsze dla mnie było to, aby stworzyć danie, które jest całością samo w sobie. Skonstruować coś na nowo. Dzięki temu zabiegowi nie mam wrażenia, że brakuje mi chleba a jedzenie stało się jeszcze bardziej urozmaicone.
Sałatka z kurczakiem jest jednym z moich bardziej genialnych pomysłów, że tak pozwolę sobie samą siebie pochwalić. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Musicie jej spróbować. Robi się ją szybko i łatwo. Jeśli chcecie ją zabrać rano do pracy, proponuję usmażyć kurczaka dzień wcześniej wieczorem a rano połączycie go z sałatą i mango.
Składniki na 2 porcje:
- 200g filetu z kurczaka
- 1 mango
- 2 duże garście rukoli lub wedle uznania
- 2 garście pokrojonej salaty lodowej
- świeża mięta do posypania, opcjonalnie
Marynata:
- łyżka zielonej pasty curry
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka sosu rybnego (można pominąć)
- 1 papryczka chilli posiekana lub do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
Kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę o boku 1cm. Wrzucić do woreczka strunowego. Dodać wszystkie składniki marynaty. Zamknąć woreczek i wszystko dokładnie "wymiętosić". Schować do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu usmażyć na beztłuszczowej patelni. Na talerz lub do pojemnika nałożyć najpierw sałatę lodową i rukolę. Następnie pokrojone w kostkę mango i kurczaka. Całość można posypać posiekaną świeżą miętą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz