27 mar 2014

Kiełbaski zapiekane z papryką i jabłkami

 

Przepis ten  powstał z miłości. Dla osoby, która w niedzielny poranek lubi zjeść porządną porcję kiełbasek. Postanowiłam stworzyć coś, co zaspokoi również moje kubki smakowe. Kiełbasa nie jest moim ulubionym artykułem spożywczym, ale w towarzystwie czerwonej, słodkiej papryki i rozpadających się kwaskowatych jabłek jest istnym objawieniem. Choć ja podaję to danie na śniadanie, możecie śmiało przygotować je na kolację lub lunch. Jeśli zamiast grzanki podacie do kiełbasek pieczonego w skórce ziemniaczka, spokojnie możecie zaserwować je również na obiad. Właściwie jest to danie uniwersalne, które przekona do siebie kiełbaskowych sceptyków. Gwarantuję!


Składniki dla 2. osób:
  • 4 cienkie kiełbaski wieprzowe, drobiowe lub białe
  • 1 duża papryka
  • 5 ząbków czosnku, nieobranych
  • 1 średnia cebula
  • kilka konserwowych papryczek chilli lub 1 świeża
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania naczynia do zapiekania
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć kiełbaski, dołożyć ząbki czosnku i papryczki chilli. Cebulę, jabłka i paprykę pokroić w cząstki, umieścić w naczyniu. Całość posypać tymiankiem. Zapiekać przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Jeśli macie więcej czasu, możecie najpierw paprykę opiec na patelni grillowej, zdjąć z niej skórę i dopiero dorzucić do kiełbasek. Obie wersje są pyszne. 


Smacznego!

2 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Ciekawe połączenie smaków i składników

Anonimowy pisze...

Wlasnie wstawilam do piekarnika - dam znac jak wyjdzie :D