22 mar 2014

Francuska tarta cebulowa

  
Ze zrobieniem takiej tarty nosiłam się już od dłuższego czasu. Nie wiem co mnie powstrzymywało i z jakiego powodu trwało to aż tak długo? Może brakowało mi odwagi aby zmierzyć się z tym cudownym daniem. Kuchnia francuska mnie fascynuje. Jest ona dla mnie magiczna, posiada moc uzdrawiania duszy i ciała. Lubię o francuskich potrawach myśleć jak o odrobinie luksusu i wyrafinowania. Może dlatego, że na co dzień bliższa jest mi włoska filozofia gotowania. Im prościej, szybciej i bardziej świeżo, tym lepiej. Ale w końcu nadszedł ten dzień, kiedy w wiklinowym koszu stojącym w mojej kuchni, cebulom zaczęły zielenić się czubki. Uznałam, że jest to znak!

Rezultat moich poczynań, szczerze mówiąc, przeszedł moje oczekiwania. Moje wyobrażenie na temat cebulowego nadzienia, okazało się bardzo dalekie od genialnej, delikatnej, rozpływającej się w ustach rzeczywistości. Tarta z pewnością posiada moc poprawiania nastroju a z każdym kolejnym kęsem ciało ogarnia przyjemne uczucie spokoju i odprężenia.
Musicie spróbować. 

Składniki na tartę dla 6. osób:

Ciasto:
  • 210g mąki
  • 120g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kostkę i przyprawy. Połączyć wszystkie składniki rozcierając w palcach masło wraz z mąką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodać jajko i wyrobić aż będzie gładkie. Owinąć ciasto folią i wstawić na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika. Teraz można przystąpić do przygotowania farszu.

Farsz:
  • 5-6 dużych cebul
  • 250g wędzonej słoniny lub boczku
  • 3 łyżki sosu sojowego lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki konfitury z borówek domowej roboty (można zastąpić garścią suszonych śliwek)
  • 5 jajek
  • 300ml śmietany 18%
  • 100g startego sera gruyere lub bursztynu 
Cebule obrać, pokroić w piórka a następnie, niezbyt dokładnie przesiekać. Rozgrzać dużą, głęboką patelnię. Słoninę lub boczek drobno pokroić i smażyć na patelni na niewielkim ogniu, następnie dorzucić cebulę i smażyć aż zmniejszy swoją objętość i zmięknie, może to potrwać około 10-15 minut. Po tym czasie dodać przyprawy, sos sojowy i borówki lub posiekane śliwki. Na bardzo małym ogniu dusić cebulę kolejne 15 minut. Można dolać odrobinę wody, aby się nie zaczęła przysmażać, bo wówczas straci swoja słodycz. Farsz odstawić do ostygnięcia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni a z lodówki wyjąć ciasto. 


Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty o szerokości 26 cm. Na wierzchu ułożyć folię aluminiową i obciążyć ją ziarnami fasoli lub grochu. Tak przygotowane ciasto umieścić na około 20 minut w piekarniku. Po wyjęciu ciasta fasolę lub groch przesypać do pojemnika do ponownego wykorzystania. Nie wyłączać piekarnika. 

Jajka wbić do miski i rozkłócić je trzepaczką. Dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać stopniowo dodając farsz cebulowy. Masę jajeczno-cebulową wyłożyć na podpieczone ciasto. Zapiekać przez 35minut. Wyjąć z piekarnika, posypać startym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.  Odczekać około 20 minut przed podaniem. Do tarty świetnie pasuje minimalistyczna sałatka z rukoli, bazylii i jabłek, polana odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. 




Smacznego!

Brak komentarzy: