6 cze 2013

Owsianka z ricottą i jagodami




Oto kolejna odsłona mojej ulubionej owsianki śniadaniowej. Tym razem dodałam do niej lekko słony, kremowy włoski ser i kwaskowate jagody. Rezultat jest wprost zniewalający i obłędnie smaczny.


Składniki na 1. porcję:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ricotty
  • garść prażonych płatków migdałów
  • jagody, tyle na ile mamy ochotę
  • łyżeczka syropu klonowego

Na początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka można wlać mleko i wsypać płatki. Na wolnym ogniu owsianka powinna się gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po spróbowaniu będą miękkie.

W tak zwanym: międzyczasie można poczytać nowy numer Kuchni, lub wiersze Oscara Wilda. Wybór należy do Was.

Gotowe płatki przełożyć do miseczki, dodać ser, jagody a całość polać syropem klonowym i posypać prażonymi migdałami.




Smacznego!




Brak komentarzy: