31 paź 2012

Muffinki ze śliwkami





Muffinki, to wynalazek ludzkości na miarę koła. Nie ma szybszego sposobu na zrobienie pysznego ciasta w wersji miniaturowej. Mają one też tę zaletę, że są od razu podzielone na równe porcje. Więc nie trzeba zastanawiać się na tym, dla ilu osób wystarczy tych słodkości... Zawsze dla dwunastu. 

Od kiedy dostałam wymarzoną formę do pieczenia muffinek/babeczek, wpadłam w prawdziwy muffinkowy nałóg. Zachwyca mnie łatwość i szybkość ich przygotowania. Pieką się około 20 minut, więc nawet w środku tygodnia, jestem w stanie upiec blachę tych cudowności i zabrać, ku uciesze ogółu, do pracy.  






Oryginalny przepis na widoczne na zdjęciu muffinki jest taki:

mąka, brązowy cukier, proszek do pieczenia, jajka, olej, śliwki i otręby

Ale ponieważ tylko autorka tego przepisu potrafi go odtworzyć, na potrzeby moje i wszystkich to czytających, przetłumaczyłam go na język miar i ilości.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC i wyłóż blaszkę do muffinek papierowymi papilotkami.

Składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego (Demerara)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmieszać wszystkie w misce. Przygotować drugą miskę, w której należy połączyć ze sobą składniki mokre.

Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Ponadto:
  • 10 śliwek przekroić na połówki, wyjąć pestki i przekroić raz jeszcze, aby powstały ćwiartki.
  • 3-4 łyżki otrębów owsianych 
Teraz, następuje krótki, lecz jakże efektowny finał. Mokre składniki wlać do suchych i kilkoma ruchami drewnianej bądź metalowej łyżki bardzo niedbale i niedokładnie połączyć w jedną całość. Jest to niezwykle istotne, ponieważ właśnie dzięki temu pobieżnemu zabiegowi, muffinki będą pulchne i leciutkie. Dodać śliwki i ponownie delikatnie przemieszać.
Nakładać ciasto łyżką do papierowych papilotek umieszczonych uprzednio w formie. Posypać otrębami i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20. minut lub do czasu aż muffinki się przyrumienią



Smacznego!

Brak komentarzy: