28 paź 2012

Migdałowiec z truskawkami


Migdałowiec swoją nazwę zawdzięcza mojemu Bratu, przepis natomiast jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam. Pojawiał się na stole na wszystkie Wielkie Okazje, a po dłuższych pertraktacjach z Mamą także bez okazji, w środku tygodnia, tak po prostu. Jest genialne w swojej prostocie i tradycyjnym połączeniu smaków, które każdy zna. Ja piekę je kilka razy w roku ze względu na dużą ilość śmietany, ale każda wymówka jest dobra aby przestać przejmować się liczbami i zanurzyć się w czystej, niemalże zmysłowej, przyjemności...

Składniki na ciasto:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 12,5 dag mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 żółtek (zależnie od wielkości)
Wszystkie składniki należy zagnieść na jednolitą masę i wstawić na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika.

Następnie przygotować:

  • 4.-5. białek
  • 14. dag cukru
Ubić pianę z połowy białek, dodać połowę cukru i ponownie ubić na lśniącą pianę.
Potrzebne jeszcze:
  • 10-15 dag płatków migdałowych
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • truskawki, umyte i pokrojone na cząstki 
PS poza sezonem świetnie sprawdza się ananas z puszki pokrojony w kosteczki.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika i podzielić na pół. Przygotować okrągłą formę o średnicy 25cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do niewielkiej miseczki nalać zimnej wody, mocząc w niej palce rozłożyć ciasto na blaszce. Na wierzch wyłożyć połowę piany z białek ubitej z cukrem i posypać polową płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut lub do czasu aż będzie zrumienione a migdały przypieczone na jasny brąz. 





Czynność powtarzamy z pozostałą częścią ciasta. Kiedy dwa placki są już upieczone i wystudzone. Wybieramy ten ładniejszy, bo jak wiadomo jeden z nich zawsze będzie ładniejszy, i dzielimy go na pół, połówki ponownie na pół, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Takie będą poszczególne kawałki ciasta. Ale najpierw spód. Ubić śmietanę ze sztywnikiem i nałożyć połowę na niepocięty placek. Następnie ułożyć na wierzchu truskawki, pozostałą śmietanę i wreszcie pocięte wcześniej na trójkąty ciasto.


Smacznego! 


Brak komentarzy: