Oto kolejna odsłona mojej ulubionej owsianki śniadaniowej. Tym razem dodałam do niej lekko słony, kremowy włoski ser i kwaskowate jagody. Rezultat jest wprost zniewalający i obłędnie smaczny.
Składniki na 1. porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka ricotty
- garść prażonych płatków migdałów
- jagody, tyle na ile mamy ochotę
- łyżeczka syropu klonowego
Na początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka można wlać mleko i wsypać płatki. Na wolnym ogniu owsianka powinna się gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po spróbowaniu będą miękkie.
W tak zwanym: międzyczasie można poczytać nowy numer Kuchni, lub wiersze Oscara Wilda. Wybór należy do Was.
Gotowe płatki przełożyć do miseczki, dodać ser, jagody a całość polać syropem klonowym i posypać prażonymi migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz