Owsianka jest oczywiście jedną z najbardziej genialnych, zdrowych i łatwych w przygotowaniu rzeczy, które uwielbiam jeść na śniadanie. Jest to też danie, które łatwo ulega transformacjom i mogę je zmieniać w zależności od tego na co mam akurat ochotę albo co mam w szafkach i lodówce. Owsianka ma wiele twarzy, a każda z nich może być inna i fascynująca. Tym razem odsłona nieco egzotyczna. Przynajmniej mnie tak się kojarzą morele i ciemny, brązowy cukier dark muscovado. Ma on delikatny posmak toffi i lekko dymny aromat. Jest rewelacyjnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj postanowiłam złamać moją żelazną zasadę 3xO (Owies - Owoc - Orzech) i dodać pięknych, czerwonych jagód goji, które są bogate m.in. w witaminę C i witaminy z grupy B.
Składniki na 1. porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 2 morele
- garść jagód goji
- ciemny cukier trzcinowego dark muscovado do smaku
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Na
początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną
wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka
można wlać mleko, dodać esencję waniliową i wsypać płatki. Na wolnym ogniu owsianka powinna się
gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po
spróbowaniu będą miękkie.
Ugotowane płatki nałożyć do miseczki, morele pokroić w ćwiartki, ułożyć na owsiance, dodać czerwone jagody goji i posypać brązowym cukrem.
Smacznego!
Ugotowane płatki nałożyć do miseczki, morele pokroić w ćwiartki, ułożyć na owsiance, dodać czerwone jagody goji i posypać brązowym cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz