Migdałowiec swoją
nazwę zawdzięcza mojemu Bratu, przepis natomiast jest w mojej rodzinie od kiedy
pamiętam. Pojawiał się na stole na wszystkie Wielkie Okazje, a po dłuższych
pertraktacjach z Mamą także bez okazji, w środku tygodnia, tak po prostu. Jest
genialne w swojej prostocie i tradycyjnym połączeniu smaków, które każdy zna.
Ja piekę je kilka razy w roku ze względu na dużą ilość śmietany, ale każda
wymówka jest dobra aby przestać przejmować się liczbami i zanurzyć się w
czystej, niemalże zmysłowej, przyjemności...
Składniki na
ciasto:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 12,5 dag mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 żółtek (zależnie od wielkości)
Wszystkie składniki
należy zagnieść na jednolitą masę i wstawić na godzinę do lodówki albo na 15
minut do zamrażalnika.
Następnie przygotować:
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika i podzielić na pół. Przygotować okrągłą formę o średnicy 25cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do niewielkiej miseczki nalać zimnej wody, mocząc w niej palce rozłożyć ciasto na blaszce. Na wierzch wyłożyć połowę piany z białek ubitej z cukrem i posypać polową płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut lub do czasu aż będzie zrumienione a migdały przypieczone na jasny brąz.
Następnie przygotować:
- 4.-5. białek
- 14. dag cukru
- 10-15 dag płatków migdałowych
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan-fixy
- truskawki, umyte i pokrojone na cząstki
PS poza sezonem świetnie sprawdza się ananas z puszki pokrojony w kosteczki.
Czynność powtarzamy z pozostałą częścią ciasta. Kiedy dwa placki są już upieczone i wystudzone. Wybieramy ten ładniejszy, bo jak wiadomo jeden z nich zawsze będzie ładniejszy, i dzielimy go na pół, połówki ponownie na pół, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Takie będą poszczególne kawałki ciasta. Ale najpierw spód. Ubić śmietanę ze sztywnikiem i nałożyć połowę na niepocięty placek. Następnie ułożyć na wierzchu truskawki, pozostałą śmietanę i wreszcie pocięte wcześniej na trójkąty ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz