1 kwi 2014

Kanapka z jabłkiem i kiełkami rzodkiewki


Dzisiaj będzie refleksyjnie, postanowiłam bowiem oddać się na chwilę przemyśleniom na temat kanapek. Ostatnie moje obserwacje środowiskowe dowodzą, że jedzone, przygotowywane i wielbione przeze mnie kanapki, nie są "zwyczajnymi" kanapkami. Dowód. Proszę bardzo. Kiedy mówię: kanapka, jaki jest pierwszy jej składnik, który przychodzi Wam do głowy? Czy jest to szynka, ser, a może pasztet? 
Nie chcę oczywiście sprowadzać wszystkich do tego samego mianownika nudy, ale zakładam, że 50% osób jedzących codziennie kanapki w domu, szkole lub pracy właśnie takie dodatki wybiera. Po wstępnych rozważaniach i badaniach, zaczęłam się zastanawiać z czym ja właściwie robię kanapki, skoro w moim menu nie ma ani żółtego sera ani wędliny ani tym bardziej pasztetu. 

Pozwolę sobie jeszcze na niewielką dygresję dotyczącą tych produktów spożywczych. Jeśli kupuję żółty ser, to przeważnie parmezan. Jeśli jem szynkę, to prawdopodobnie sama ją ugotowałam lub upiekłam. Z pasztetem jest podobnie. Ad rem. postanowiłam spisywać moje kanapkowe wynalazki na blogu, ponieważ nie tylko są przepyszne, ale również zdrowe i fascynujące. Im większy eksperyment, tym lepsza zabawa. Tak było też w przypadku kanapek z jabłkami. Otwierając wieczorem lodówkę stwierdziłam, że niewiele w niej jest oprócz kilku słoików z różnymi przetworami, sałaty i majonezu. Rozejrzałam się wiec po całej kuchni i wzrok mój padł na pyszne, polskie owoce. Pomyślałam zatem: czemu nie? 

Możecie potraktować moje przepisy na kanapki, jako wskazówki i zachętę do wyjścia poza kanapkowe schematy.Nie podaję konkretnych ilości składników, ponieważ wszystko zależy od wielkości kanapki i waszego gustu smakowego.

Składniki na 2. kanapki:
  • porwany na kawałki liść sałaty lodowej
  • 4 plastry jabłka o grubości 3 - 4 mm
  • garść kiełków rzodkiewki lub innych o wyrazistym, ostrym smaku
  • majonez do posmarowania kanapek
  • 2 kromki żytniego pieczywa
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Chleb posmarować majonezem, na nim ułożyć sałatę, jabłko i kiełki. Przyprawić kanapki świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!