16 cze 2013

Najlepszy twarożek z ziołami


Nie wiem, czy wyda Wam się zaskakującym wyznanie, że gdybym miała wybierać pomiędzy serami a wędlinami tak ostatecznie i definitywnie, do końca życia, to wybrałaby sery. Pomimo mojej wielkiej miłości do włoskiej mortadeli, szynki parmeńskiej i boczku wędzonego, nie potrafię oprzeć się kawałeczkowi fourme d`ambert czy le roustique. A kiedy mam okazję wypić do tego lampkę cote du rhone, wyobrażam sobie, że tak wygląda Niebo.

Na niedzielne śniadanie przygotowuję przeważnie biały ser, potocznie zwany twarożkiem, z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj wyszedł mi wręcz fenomenalny, dlatego postanowiłam umieścić przepis lub raczej pomysł na takie śniadanie, właśnie w tym miejscu. Jeśli zainspiruję Was do stworzenia własnej śniadaniowej kompozycji, będzie mi niezmiernie miło.



Składniki na śniadanie dla 2. osób:

  • 250 g białego sera twarogowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pól pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki grubo posiekanych kiełków rzodkiewki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka świeżych listków oregano,
  • 1/3 łyżeczki morskiej soli lub do smaku,
Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw rozgnieść widelcem biały ser z jogurtem i solą na gładką masę. Odstawić. Wszystkie zioła dokładnie umyć i posiekać. Dodać do sera, wymieszać i ponownie odstawić na minimum 15 minut, żeby smaki się przegryzły a sól się rozpuściła. Po tym czasie spróbować sera, powinien być mocno słony.

Ja upiekłam do tego pełnoziarniste bułeczki z kminkiem.



Smacznego!

6 cze 2013

Owsianka z ricottą i jagodami




Oto kolejna odsłona mojej ulubionej owsianki śniadaniowej. Tym razem dodałam do niej lekko słony, kremowy włoski ser i kwaskowate jagody. Rezultat jest wprost zniewalający i obłędnie smaczny.


Składniki na 1. porcję:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ricotty
  • garść prażonych płatków migdałów
  • jagody, tyle na ile mamy ochotę
  • łyżeczka syropu klonowego

Na początek garnek, w którym będziecie gotować owsiankę opłuczcie zimną wodą, to zapobiegnie przypaleniu się mleka. Do tak przygotowanego garnka można wlać mleko i wsypać płatki. Na wolnym ogniu owsianka powinna się gotować przez około 10 – 12 minut albo do czasu, aż płatki po spróbowaniu będą miękkie.

W tak zwanym: międzyczasie można poczytać nowy numer Kuchni, lub wiersze Oscara Wilda. Wybór należy do Was.

Gotowe płatki przełożyć do miseczki, dodać ser, jagody a całość polać syropem klonowym i posypać prażonymi migdałami.




Smacznego!




5 cze 2013

Hot and fresh - ekspresowe śniadanie

Dziś wyjątkowo deszczowo. Nie muszę chyba pisać, że taka pogoda niezbyt dobrze wpływa na samopoczucie - przynajmniej moje, Londyńczycy już pewnie przywykli.
Jedynym słusznym działaniem jest przygotowanie sobie pysznego śniadania. 

Bruschetta skropiona oliwą z oliwek, mozzarella i papryczka chili - słuszna porcja energii i dobrego nastroju, mimo ulewy za oknem. 

 

O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny
I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny
(klasyk deszczowej poezji)

Smacznego!